Studia na kierunku Dietetyka w Filii Akademii Ekonomiczno-Humanistycznej w Gdańsku to doskonały wybór, jeśli interesujesz się świadomym odżywianiem i chcesz profesjonalnie wspierać ludzi w prowadzeniu zdrowego stylu życia oraz profilaktyce i leczeniu chorób dietozależnych, takich jak otyłość, cukrzyca, alergie czy choroby układu krążenia. W toku kształcenia rozwiniesz specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia człowieka, technologii żywności, diagnostyki laboratoryjnej, psychologii zdrowia, a nawet przedsiębiorczości. W naszym programie stawiamy na praktykę – dlatego wypracujesz warsztat pracy dietetyka poparty cenną praktyką zawodową, co przygotuje Cię do rozwoju w tym zawodzie lub prowadzenia własnego biznesu w branży żywieniowej.
Jako absolwent kierunku Dietetyka w AEH, możesz zdecydować się na prowadzenie indywidualnej praktyki dietetycznej lub pracę w publicznej bądź niepublicznej placówce ochrony zdrowia (np. poradni dietetycznej, poradni chorób metabolicznych). Kwalifikacje zdobyte w trakcie naszych studiów dietetycznych w Gdańsku wykorzystasz wszędzie tam, gdzie potrzebni są specjaliści w zakresie żywienia zbiorowego i specjalistycznego (jak np. sanatoria, ośrodki wczasowe, placówki oświatowe), możesz też rozwijać karierę zawodową w branży fitness i wellness, cateringu dietetycznego lub też jako influencer albo coach dietetyczny.
Program studiów na kierunku Dietetyka w Akademii Ekonomiczno-Humanistycznej –Filia w Gdańsku obejmuje zagadnienia dotyczące rozumienia oraz praktycznego wykorzystania nowoczesnej wiedzy z zakresu dietetyki. Absolwenci kierunku są w pełni przygotowani do budowania kariery w różnych obszarach zawodowych związanych z żywieniem, a także do rozwoju własnej działalności gospodarczej w tej branży.
Na pierwszym roku studenci poznają podstawy dietetyki jako nauki medycznej, co stanowi fundament pod rozumienie szczegółowych zagadnień kierunkowych zgłębianych w dalszym toku studiów.
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS |
Forma zajęć | Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
BHP | 0 | W | 8/8 |
Umiejętności akademickie | 1 | W | 15/8 |
Biochemia | 4 | W | 30/16 |
Genetyka | 4 | W | 30/16 |
Podstawy żywienia człowieka | 5 | W, Ć | 54/32 |
Teoria organizacji i zarządzania / Podstawy ekonomii (DW) | 5 | W | 30/24 |
Wprowadzenie do psychologii / Podstawy komunikacji społecznej (DW) | 5 | W | 30/24 |
Tradycyje kulinarne regionów Polski / Tradycje kulinarne regionów świata (DW) | 2 | W, Ć | 25/16 |
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS |
Forma zajęć | Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
Język obcy (DW) | 2 | LEKT | 30/16 |
Zajęcia sportowo-rekreacyjne (I) | 0 | Ć | 30/- |
Anatomia człowieka | 5 | W, Ć | 54/32 |
Fizjologia człowieka i patofizjologia | 5 | W, Ć | 54/32 |
Pierwsza pomoc przedlekarska | 1 | Ć | 15/8 |
Podstawy dietetyki | 5 | W, Ć | 54/32 |
Podstawy ogólnej technologii żywności | 3 | W | 30/16 |
Chemia żywności | 5 | W, LAB | 60/32 |
Metody oceny stanu odżywienia | 4 | Ć | 30/16 |
Na drugim roku studiów przewidziano zagadnienia z obszaru dietetyki i technologii żywności – z naciskiem na dobór planów żywieniowych do potrzeb osób z różnych grup wiekowych i o specjalnych potrzebach żywieniowych – których znajomość jest niezbędna w pracy każdego dietetyka. Student realizuje też blok przedmiotów do wyboru oraz pierwszą część praktyk zawodowych.
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS |
Forma zajęć | Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
Język obcy (DW) | 2 | LEKT | 30/16 |
Zajęcia sportowo-rekreacyjne (II) | 0 | Ć | 30/- |
Kliniczny zarys chorób | 4 | W | 30/16 |
Parazytologia / Alergologia / Mikrobiologia (DW 2/3) | 8 | W | 60/32 |
Higiena i bezpieczeństwo żywności | 4 | W, Ć | 54/32 |
Żywienie osób dorosłych | 4 | W, Ć | 60/40 |
Żywienie sportowców | 3 | W, Ć | 39/24 |
Analiza i ocena jakości żywności / Toksykologia żywności (DW) | 4 | W, LAB | 60/32 |
Charakterystyka diet i suplementy diety / Żywność funkcjonalna (DW) | 3 | W, Ć | 54/32 |
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS |
Forma zajęć | Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
Język obcy (DW) | 2 | LEKT | 30/16 |
Farmakologia | 3 | W | 30/16 |
Diagnostyka laboratoryjna | 2 | Ć | 30/16 |
Żywienie kobiety ciężarnej i karmiącej | 4 | W, Ć | 54/32 |
Żywienie dzieci | 4 | W, Ć | 54/32 |
Żywienie w stanach chorobowych - plany żywienia | 4 | Ć | 45/32 |
Nutrigenomika | 2 | LAB | 30/16 |
Praktyka zawodowa I | 14 | PR | 360/360 |
Na trzecim roku studiów, poza kolejnymi zajęciami kierunkowymi, przewidziano również przedmioty, których celem jest przekazanie praktycznej wiedzy na temat warsztatu pracy dietetyka oraz prowadzenia działalności gospodarczej w branży żywieniowej. Na tym etapie student odbywa też drugą część praktyk zawodowych, realizuje własny projekt społeczny związany z kierunkiem studiów, a także przygotowuje się do egzaminu dyplomowego.
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS |
Forma zajęć | Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
Język obcy (DW) | 2 | LEKT | 30/16 |
Psychopatologia (I) / Psychosomatyka (DW) | 3 | W | 30/16 |
Psychologia zdrowia | 2 | W | 30/16 |
Towaroznawstwo żywności / Technologia przygotowania potraw (DW) | 4 | W, Ć | 54/32 |
Poradnictwo dietetyczne / Zasady układania jadłospisów i planowania diet (DW) | 2 | Ć | 30/16 |
Metodyka przygotowaia projektu społecznego | 3 | K | 30/16 |
Praktyka zawodowa II | 14 | PR | 360/360 |
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS |
Forma zajęć | Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
Pracownia dietetyczna w praktyce | 3 | WAR | 30/16 |
Warsztat pracy dietetyka: nowoczesne rozwiązania technologiczne i perspektywy zawodowe | 4 | LAB, WAR | 60/32 |
Technologia preparatów dietetycznych / Żywność nowej generacji / Wartość odżywcza żywności (DW 2/3) | 8 | W, Ć | 108/64 |
Dietetyka - repetytorium | 3 | K | 45/24 |
Przedsiębiorczość / Zarządzanie projektami (DW) | 3 | K | 30/16 |
Projekt społeczny | 6 | K | 30/32 |
Czesne możesz opłacać jednorazowo za cały rok studiów lub rozłożyć na płatność semestralną, 10-miesięczną lub 12-miesięczną. Dzięki temu możesz decydować w jaki sposób chcesz planować swoje wydatki na studia.
W ramach programu rabatowego AEH możesz skorzystać ze zniżek i promocji. Są one rozliczane przeważnie w pierwszym roku studiów, co oznacza, że na pierwszym roku studiów Twoje czesne będzie pomniejszone o wysokość przyznanych zniżek.
Aktualna promocja to 20% rabatu na I rok studiów dla kandydatów, którzy zarejestrują się do końca czerwca 2024 roku.
Rok studiów | Rocznie | Semestralnie | 10 rat | 12 rat |
1 |
6400 zł
|
3200 zł
|
650 zł
|
545 zł |
2 |
6800 zł
|
3400 zł
|
690 zł
|
579 zł |
3 |
7200 zł
|
3600 zł
|
730 zł
|
612 zł |
Rok studiów | Rocznie | Semestralnie | 10 rat | 12 rat |
1 |
6400 zł
|
3200 zł
|
650 zł
|
545 zł |
2 |
6800 zł
|
3400 zł
|
690 zł
|
579 zł |
3 |
7200 zł
|
3600 zł
|
730 zł
|
612 zł |
Studiując finanse i rachunkowość w Gdańsku w AEH możesz skorzystać z szerokiej oferty wsparcia materialnego ze środków budżetu państwa i funduszy europejskich a także skorzystać ze specjalnych zniżek w ramach programu rabatowego AEH.
Większość wniosków o przyznanie stypendium możesz złożyć szybko i prosto poprzez swoje konto online.
O stypendium naukowe może ubiegać się każdy student, który uzyskał w danym roku akademickim średnią ocen nie niższą niż 4,5.
W roku akademickim 2022/2023 Akademia Ekonomiczno-Humanistyczna w Warszawie przyznała ok. 350 Stypendiów Rektora w wysokości od 525 zł/miesiąc do 1025 zł/miesiąc w zależności od wysokości uzyskanej średniej lub posiadanych osiągnięć. Za wysokie osiągnięcia sportowe, artystyczne lub naukowe Komisja Stypendialna przyznała stypendia w wysokości 600 zł/miesiąc.
Szczegółowe informacje dotyczące możliwości ubiegania się o stypendium rektora dostępne są w systemie studenckim MojeAEH
Stypendium sportowe może otrzymać student, który wyróżnia się osiągnięciami sportowymi we współzawodnictwie co najmniej na poziomie krajowym. Dodatkowo naszych uczelnianych sportowców chętnie angażujemy w dodatkowe programy wsparcia – np. Narodową Reprezentację Akademicką.
Młodzi sportowcy mogą liczyć na wsparcie finansowe w wysokości 600 zł/miesiąc.
Szczegółowe informacje dotyczące możliwości ubiegania się o stypendium sportowe dostępne są w systemie studenckim MojeAEH.
Stypendium socjalne może otrzymać student, który znajduje się w trudnej sytuacji materialnej. W roku akademickim 2022/2023 wysokość dochodu na osobę w rodzinie studenta uprawniająca do otrzymania stypendium ustalona została na kwotę nie wyższą niż 1294,40 zł.
W zależności od miesięcznego dochodu netto na jednego członka rodziny studenta przyznano stypendia w wysokości od 1275 zł/miesiąc do 2025 zł/miesiąc.
Szczegółowe informacje dotyczące możliwości ubiegania się o stypendium socjalne dostępne są w systemie studenckim MojeAEH.
Stypendium dla osób niepełnosprawnych może otrzymać student, który posiada orzeczenie o niepełnosprawności, orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, orzeczenie lekarza orzecznika ZUS, orzeczenie o zaliczeniu do grupy inwalidzkiej lub orzeczenie o stałej lub długotrwałej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym.
W roku akademickim 2022/2023 w zależności od stopnia niepełnosprawności przyznano ok. 150 stypendiów dla osób niepełnosprawnych w wysokości od 1275 zł/miesiąc do 1575 zł/miesiąc.
Szczegółowe informacje dotyczące możliwości ubiegania się o stypendium dla osób niepełnosprawnych dostępne są w systemie studenckim MojeAEH.
Zapomoga stanowi formę doraźnej pomocy finansowej. Ubiegać się o nią może każdy student, który znalazł się przejściowo w trudnej sytuacji życiowej wynikającej ze zdarzeń losowych, na które student nie miał wpływu.
Zapomoga może zostać przyznana dwa razy w ciągu jednego roku akademickiego, przy czym nie przyznaje się zapomogi dwukrotnie z tytułu tego samego zdarzenia losowego. Wyjątek stanowią trudne sytuacje życiowe powstałe na skutek pandemii COVID-19.
W 2021 roku przyznaliśmy 40 zapomóg na łączną kwotę 197 200,00 zł. Zapomogi, w zależności od sytuacji studenta, wypłacane były w wysokości od 3000 zł do 5000 zł jednorazowo.
Szczegółowe informacje dotyczące możliwości ubiegania się o zapomogę dostępne są w systemie studenckim MojeAEH.
Rok akademicki 2022/2023
355 stypendiów Rektora
179 stypendiów socjalnych
181 stypendiów dla osób niepełnosprawnych
Rok 2019/2020 wydaliśmy na stypendia 1 890 289,35 zł
Rok 2020/2021 wydaliśmy na stypendia 2 911 662,50 zł
Rok 2021/2022 wydaliśmy na stypendia 4 158 177 zł
Rok 2022/2023 wydaliśmy na stypendia 7 829 950 zł
Stypendium Rektora – najwyższa średnia: 5,44